Glædelig jul og godt nytår

Lystfiskeriforeningen ønsker medlemmerne glædelig jul og godt nytår


Timeglasset for 2024 rinder snart ud, og så er det tid at skue tilbage på året der gik. Betragter vi lystfiskeriets vilkår i Danmark, må det første ord vi støder ind i være “trængselstider”. Aldrig tidligere har lystfiskeriet være så trængt. Primært på grund af miljøproblemer, opsparet gennem adskillige årtier på grund manglende rettidig omhu. Kvælstof, Pfas og iltsvind for blot af nævne nogle af de mest alvorlige udfordringer, som det vil tage generationer at rette op på. Det er derfor af allerstørste betydning, at danske lystfiskere står sammen i årene fremover, hvis der skal være fisk i vandet til vore efterkommere. Det er en kæmpe opgave, som LF ikke kan klare alene. Samtidig skal der blandt alle lystfiskere ske et holdningsskift. Intet fiskeri er “finere” end andet. Tørfluefiskeren, kystfiskeren, søfiskeren eller molefiskeren med børsteormene har samme mål og elsker at fiske. På hver deres måde og ønsket om at fange fisk i et ordentligt rent fiskevand.

Når det er sagt, så bør vi se på vores egen lille andegård og tildele os selv et lille klap på skulderen. Der er nemlig gennemført en hel del forbedringer  i årets løb. Huset i Frederiksdal har fået nyt stråtag. På stationen i Sørup har vi nedlagt et skur, som har bevirket at grunden kan udnyttes meget bedre til opbevaring af både i vinterperioden. Huset i Holte gennemgik i begyndelsen af året en “makeover”, med nyt gulv og indvendig opfriskning med ny farve på væggene. Ved stationerne Tyvekrogen og Sneglehuset er udskiftningen af broerne endelig gået i gang, og brobyggeren har allerede trukket nogle af de gamle pæle op. Her har medlemmerne også bidraget med nedrivningen af broerne. Godt sammehold og nærvær er det som skaber en forening. Rigtig mange medlemmer er gået i front. Tak for det.

På fiskefronten er Arresø staionen blev et rent tilløbsstykke på grund af de flotte sandartfangster. Det er lykkedes at få en ekstra båd på søen, så vi nu har 3 både på søen. Sandartfangsterne har også sat deres aftryk på antallet af medaljer som skal tildeles for sandarter. For første gang i omkring 40 år, er sandarten den fisk er repræsenteret flest gange. Til gengæld er gedden kun registret med 4 eksemplarer. Er årsagen, at medlemmerne ikke er opmærksomme på denne gamle tradition i LF, eller er geddefiskeriet generelt i tilbagegang, ligesom næsten alt andet fiskeri? Her er det også værd at bemærke,  man fremover har kunnet anmelde præmiefisk alene på baggrund af et fotografi. samt at 2 af arterne, gedde og sandart, kan anmeldes med baggrund i længden på fisken. Der er dog ikke modtaget en eneste anmeldelse på baggrund af længden. Indtrykket var nemlig at mange lystfiskere alene målte fiskene, men de viser sig måske ikke at være tilfældet. Vi må se i 2025 om længden på fisken vinder indpas.

De voksende miljøproblemer fik vores medlem Per Mikkelsen til at tage initiativ til oprettelsen en miljøudvalg, som skal til at se på både miljø og udsætningsmuligheder i vores fiskevande. Miljøudvalget er allerede i gang, og hvis der nogen som har lyst til at deltage, så kan man kontakte Per. Et godt initiativ som fortjener ros. Med allerede kendte miljøproblemer, bliver det sikkert nok at tage fat på.

På Tissø blev der indgået en aftale med 8 lystfiskerforeninger og Selchausdal Gods, der besidder fiskeretten, om et 5 årigt projekt med indsamling af fangstdata, der skal danne grundlag for et bæredygtigt fiskeri på søen. Om resultatet giver et retvisende billede af forholdene på søen, vil kun tiden vise, og ikke mindst om lystfiskeri og erhvervsfiskeri på danske indsøer kan gå hånd i hånd.

2024 blev også året hvor stationen i Rungsted Havn blev nedlagt. Manglende fisk og for store omkostninger ved driften var årsagen. Sidst, men ikke mindst må vi erkende, at Øresund er et stort vand, hvor der sejler kæmpe skibe, som ikke lige kan standse. Saltvandsstationer i LF har altid haft svære vilkår, men stationen i Præstø Fjord er dog bevaret, og båden er samtidig blevet udstyret med en fastmonteret motor.

Alt i alt må vi konstatere, at Lystfiskeriforeningen stadig er i god form og andre foreninger ser på os som et forbillede. Det forpligter og stiller krav. Noget vi fortsat skal leve op til.

Med disse ord ønskes medlemmerne en glædelig jul samt et godt nytår. Vi ses på søerne i 2025.