Spisning af fisk fra Mølleå-systemet frarådes

På baggrund af fundne af PFOS i Mølleå-systemet i november 2021 fraråder Rudersdal Kommune nu, at man spiser fisk fanget i hele Mølleå-systemet. Se mere på Rudersdal Kommunes hjemmeside.

PFOS tilhører gruppen af kemiske stoffer benævnet PFAS, som igennem årtier blev anvendt i en lang række produkter og specielt i brandslukningsskum, grundet deres brandhæmmende evner. Anvendelse og produktion af PFOS har været forbudt i mange år, men grundet PFOS’s kemiske struktur nedbrydes det kun meget langsomt i naturen.

Den kemiske struktur af PFOS (perfuorooctanesulfonsyre)

Ud fra vandprøverne som blev analyseret i efteråret 2021 var det ikke muligt at identificere en eller flere specifikke punktkilder til forureningen, hvorfor Rudersdal, Furesø, Gladsaxe og Lyngby-Taarbæk kommuner nu er gået sammen om at få indsamlet og analyseret flere vandprøver for at finde kilderne til forureningen.

Som et led i denne undersøgelse ønsker man også at analyse koncentrationen af PFOS i aborre, sandart og gedder i Farum Sø, Furesø, Bagsværd Sø og Lyngby Sø. Hvis nogle medlemmer ligger inde med fisk (prøver på mere end 100 g) fra disse søer, eller hvis man inden for den næste måned fanger ovennævnte arter fra disse søer og ønsker at donere fiskene til undersøgelse, kontakt da venligst sekretæren – sekretaer@lystfiskeriforeningen.dk

Bestyrelsen følger naturligvis situationen tæt, men det er usandsynligt, at opfordringen til ikke at spise fisk fra Mølleå-systemet hæves indtil forureningskilderne og koncentrationen af PFOS i Mølleå-systemets aborre, sandart og gedder er identificeret.